Thursday, August 21, 2014

Käes on hoidiste tegemise aeg :)


Praegu on just õige aeg teha talveks hoidiseid... ja mulle see tegemine meeldib. Igal aastal teen ma salateid, mis peavad kindlalt keldris olema... marineeritud kurgid, ämbrisalat ja veel mõned teisedki hoidised, mis meie perele alati maitsevad. Neid ei saa kohe tegemata jätta :)

Aga alati on mul kihk ka uusi retsepte proovida. Mõnest kujuneb hiljem välja lemmik, mõnes võib rängalt pettuda. Aga ilma katsetamata ju ei tea :)

Selle aasta tulija number 1 on "Ahjukuivatatud tomatid küüslauguga". Väga maitsev tuli välja!


Kuna tomateid on sel aastal palju, siis polnud kahju ka katsetada. Kaks suurt ahjuplaati ladusin tomativiilakaid täis ja pärast kuivatamist sain 2 pisikest purgikest... gurmeevärk :)

Kuidas tegin? Lõikasin tomatid seibideks ja eemaldasin vedeliku ja seemned, laotasin seibid kahele ahjuplaadile. Võtsin 6 küüslauguküünt, puhastasin ja lõikasin tomatite vahele seibideks. Maitsetasin soola ja basiilikuga, piserdasin üle oliiviõliga. Plaadid läksid umbes 2,5 tunniks ahju 100`C kuumusega kuivama. Ahju ukse vahele panin lusika, et niiskus ahjust välja pääseks.
Kui tomatid mõnusalt krimpsu kuivasid, jätsin need jahtuma ja hiljem ladusin purkidesse, peale valasin oliiviõli.

Teise katsetusena tegin "Tomati-paprika-suvikõrvitsa salatit". Olen rahul... ei midagi erilist ja uudset, aga lihtne ja hea.

1 kg suvikõrvitsat
0,5 kg tomatit
0,5 kg paprikat
1 dl õli
2 spl äädikat 30%
0,5 dl suhkrut
1-1,5 tl soola
pipart

Õli valasin potipõhja ja sinna sisse panin tükeldatud aedviljad ning maitseained. Keetsin vaiksel tulel umbes 20-30 min... kuni suvikõrvits klaasjaks muutus. Panin purki ja kaaned peale, lihtne ja kiire tegemine :)



Kurkidest olen varem teinud sinepiga maitsestatud toorsalatit, seekord katsetasin üht teistsugust retsepti. Väga head, veidi magusamapoolsed kurgid.

2 kg kurke
4 tl soola
4 spl suhkrut
3 sibulat
1 küüslauguküüs
3 spl 30% äädikat
tilli, pipart

Hoidsin ööpäeva jahedas, segasin ka vahepeal. Järgmisel päeval panin purki ja kaanetasin.

Aga pisikesed kurgid panen pisikestesse purkidesse, nii armsad... hea külakostiks ka kaasa võtta kui keegi külla kutsub ;) Pildil tunduvad suured, aga tegelikult ikka pöialpoisid :)


Loodan, et järgmisel korral õnnestub kinnastel ka siia blogisse toidu ja lillede ja kaartide vahele trügida :)




2 comments:

  1. Jajah, kui ei katseta, siis ei saagi teada, kas on ikka hea ... Aga ma veel ei murdu - st veel ei andu kutsele uusi hoidiseid teha. Praegu veel püüan meeles pidada, et ennem tuleb olemasolevad ära tarvitada.
    Seda enam on mul aega retsepte koguda ja mõttes end järgmisteks sügisteks ette valmistada :) Ja pealegi - usinate ja tublide perenaiste töid on alati huvitav kaeda, olgu need siis köögi- või käsitöötoa tegemised!

    ReplyDelete
  2. Mõnusad tegemised. Suvi purki! :)

    ReplyDelete